PRONAĐITE NAS NA FACEBOOK-U

Mediteranski hirurški centar

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

HEMIJSKI PILING

Hemijski pilingHemijski piling koristi hemijski rastvor da bi poboljšao i uglačao teksturu kože lica odstranjući njene spoljne oštećene slojeve. Može pomoći onim osobama koje imaju fleke na licu, bore i neujednačenu pigmentaciju kože. U ove svrhe koriste se fenol, trihlorsirćetna kiselina (TCA) i AHA voćne kiseline (AHA). Precizna formula koja se koristi može se prilagoditi potrebama svakog pacijenta. Iako se hemijski piling može izvoditi zajedno sa fejsliftingom, on nije zamena za takvu operaciju, niti će sprečiti ili usporiti proces starenja. Ova brošura pruža osnovne informacije o određenim tipovima tretmana hemijskim pilingom i rezultate koje možete očekivati. Neće odgovoriti na sva Vaša pitanja, jer puno toga zavisi od pojedinačnih osobina pacijenta. Kada se Vi i Vaš hirurg odlučite za određeni program pilinga, obavezno se raspitajte o svim detaljima koje ne razumete.

Utvrđivanje da li je hemijski piling pravo rešenje za Vas. Hemijski piling najčešće se izvodi iz kozmetičkih razloga – da bi poboljšao Vaš izgled i Vaše samopouzdanje. Hemijskim pilingom takođe se mogu otkloniti prekancerozni izraštaji na koži, omekšati ožiljci od akni na licu i čak kontrolisati akne. U određenim slučajevima zdravstveno osiguranje može pokrivati troškove izvođenja hemijskog pilinga. Obavezno proverite Vašu polisu i kontaktirajte Vašu osiguravajuću kompaniju pre operacije.

AHA voćne kiseline (AHA), kao što je glikolna, mlečna ili voćna kiselina, najblaže su formule za piling i proizvode blagi piling. Ovi tipovi pilinga mogu rezultirati u glatkijoj koži svetlijeg izgleda kod onih koji nemaju vremena da se oporavljaju od pilinga fenolom ili trihlorsirćetnom kiselinom. AHA pilinzi mogu se koristiti za tretiranje manjih bora, suvih delova, neujednačene pigmentacije i akni. Različite koncentracije AHA mogu se primenjivati jednom nedeljno ili u dužim intervalima da bi se postigli najbolji rezultati. Vaš doktor doneće ovu odluku tokom konsultacija i kako tretman bude napredovao. AHA voćna kiselina, kao što je glikolna kiselina, takođe se može mešati sa tonikom ili kremom u manjim koncentracijama kao deo dnevnog režima nege kože radi poboljšanja teksture kože.

Trihlorsirćetna kiselina (TCA) može se koristiti u mnogim koncentracijama, ali najčešće se koristi za piling srednje dubine. Fine površinske bore, površinske fleke i problemi sa pigmentacijom obično se tretiraju sa TCA. Rezultati TCA pilinga obično su manje upadljivi i ne traju tako dugo kao rezultati pilinga fenolom. Zapravo, da bi se postigli željeni rezultati, biće potrebno više od jednog TCA pilinga. Oporavak od TCA pilinga obično kraće traje od oporavka od pilinga fenolom.

Fenol je najjači od hemijskih rastvora i proizvodi duboki piling. Najčešće se koristi za lečenje pacijenata sa grubim borama na licu, depigmentisanim pegama ili oštećenom kožom usled izlaganja suncu, ili prekanceroznih izraslina. Pošto fenol ponekad posvetljuje tretirane oblasti, pigmentacija Vaše kože može biti ključni faktor prilikom odlučivanja da li je ovo odgovarajući tretman za Vas. Fenol se primarno koristi za lice; ako se primenjuje na vratu ili na drugim delovima tela, moguća je pojava ožiljaka.

Svi hemijski pilinzi nose sa sobom neizvesnost i rizik. Hemijski piling obično je bezbedna procedura kada ga izvodi kvalifikovan i iskusan plastični hirurg. Međutim, moguća je, mada ne česta, određena nepredvidljivost i rizici, kao što su infekcija i ožiljci.

Hemijski piling posebno je koristan za fine bore na obrazima, čelu i oko očiju, i vertikalne bore oko usta.

AHA pilinzi mogu prouzrokovati bolove, crvenilo, iritaciju i stvaranje krasta. Međutim, kako se koža prilagođava na režim tretmana, ovi problemi će se smiriti.

Sa TCA pilingom Vaša koža biće, kao i uvek, u stanju da proizvede pigment; piling neće izbledeti kožu. Međutim, kod TCA pilinga pacijentima se savetuje da izbegavaju izlaganje suncu nekoliko meseci nakon tretmana kako bi se zaštitili novoformirani slojevi kože. Iako je TCA blaži od fenola, on takođe može proizvesti neke nepredviđene promene u boji kože.

Prilikom pilinga fenolom nova koža često gubi sposobnost stvaranja pigmenta (to jest, preplanulost). To znači ne samo da će koža biti svetlije boje, već da ćete uvek morati da je štitite od sunca. Fenol može predstavljati poseban rizik za pacijente koji imaju istorijat srčanih oboljenja. Važno je da hirurgu skrenete pažnju na sve srčane probleme prilikom utvrđivanja Vašeg ranijeg zdravstvenog stanja.

Takođe je moguće da će fenol izazvati neke neželjene kozmetičke rezultate, kao što su neravnomerne promene pigmenta. Određeni modifikovani pilinzi fenolom su blaži i mogu se primeniti pod određenim okolnostima.

KRATAK POGLED NA FORMULE

AHA voćne kiseline (AHA)
Upotreba:

- Poravnava grubu, suvu kožu
- Poboljšava teksturu suncem oštećene kože i pomaže u kontroli akni
- Može se mešati sa izbeljivačem radi otklanjanja problema sa pigmentom
- Može se koristiti kao predtretman za TCA

Uzeti u obzir:

- Možda će biti potrebne serije pilinga
- Kao i kod većine piling tretmana preporučuje se upotreba zaštitnih krema

Trihlorsirćetna kiselina (TCA)
Upotreba:

- Poravnava fine površinske bore
- Otklanja površinske mrlje
- Koriguje probleme sa pigmentom

Uzeti u obzir:

- Može se koristiti na vratu i drugim delovima tela
- Može iziskivati pretretman sa retin-A ili AHA kremama
- Tretman traje samo 10-15 minuta
- Pogodnije za pacijente sa tamnijom kožom
- Dubina pilinga može se podešavati
- Može biti potrebno ponavljanje tretmana da bi se održali rezultati
- Zaštitna krema mora se koristiti nekoliko meseci
- Zarastanje je obično brzo, puno brže nego kod pilinga fenolom

Fenol
Upotreba:

- Koriguje mrlje izazvane: izlaganjem suncu, kontraceptivnim pilulama, starenjem
- Poravnava grube bore
- Otklanja prekancerogene izrasline

Uzeti u obzir:

- Koristi se samo na licu
- Nije preporučljiv osobama sa tamnom kožom
- Postupak može predstavljati rizik za pacijente sa srčanim problemima
- Tretman celog lica može trajati sat ili duže
- Oporavak može biti spor – potpuno zarastanje može trajati nekoliko meseci
- Može trajno otkloniti pege na licu
- Mora se uvek koristiti zaštita od sunca, uključujući kremu za sunce
- Rezultati su drastični i dugotrajni
- Mogu se pojaviti svetlija koža i granična linija.

PLANIRANJE HEMIJSKOG PILINGA

U nekim državama nije potrebna doktorska diploma da bi se vršio hemijski piling – čak i najjači pilinzi fenolom. Mnoge države imaju zakone koji dozvoljavaju licima koje nisu lekari da koriste određene piling rastvore, ali regulišu jačinu koja je dozvoljena za primenu. Moramo Vas upozoriti da su neadekvatno obučeni doktori nudili TCA i pilinge fenolom, obećavajući "čudesne tehnike" za podmlađivanje kože.

Veoma je važno da nađete doktora koji je adekvatno obučen i ima adekvatno iskustvo u obnavljanju površine kože. Vaš plastični hirurg ponudiće Vam izbor tehnika pilinga, predložiti kombinaciju pilinga da bi se kod Vas postigli najbolji rezultati.

Tokom Vaših prvih konsultacija važno je da svoja očekivanja razmotrite sa Vašim plastičnim hirurgom. Nemojte oklevati da postavite bilo koje pitanje ili ispoljite zabrinutost. Očekujte od Vašeg plastičnog hirurga da Vam do detalja objasni planirani postupak, uključujući rizike i koristi, period oporavka i troškove. Ako ste ranije imali herpes, obavestite o tome Vašeg lekara pre operacije. Zapamtite, tretmani hemijskog pilinga obično nisu pokriveni zdravstvenim osiguranjem, osim kada se izvode radi rešavanja medicinskih problema.

PRIPREMANJE ZA HEMIJSKI PILING

Vaš plastični hirurg uputiće Vas kako da se pripremite za Vaš piling tretman.

Nekada se retin-A lekovi izvedeni iz vitamina A koriste za pripremanje kože. Ovo istanjuje površinski sloj kože, omogućujući rastvoru TCA da dublje i ravnomernije prodre u kožu. Ako Vaša koža ne podnosi tretman sa retin-A, može se umesto toga koristiti AHA krema. Hidrohinon, agens za izbeljivanje, ponekad se koristi zajedno sa retin-A ili AHA pretretmanom, posebno ako imate fleke na određenim delovima kože ili probleme sa pigmentacijom. Možda ćete morati da provedete mesec dana ili više u fazi pretretmana pre nego Vam doktor zakaže piling.

Biće potrebno da se sa nekim prethodno dogovorite da Vas odveze do kuće i da Vam pomogne dan ili dva ako ste imali piling fenolom ili dublji TCA piling. Verovatno Vam neće biti potrebna nikakva dodatna pomoć ako ste imali AHA piling ili površinski TCA piling.

GDE ĆE PILING BITI IZVEDEN

Većina hemijskih pilinga može se bezbedno izvoditi u Mediteranskom Hiruškom Centru u Igalu. Možda će Vaš plastični hirurg tražiti da prenoćite u objektu ili bolnici ako se simultano izvode drugi kozmetički postupci.

TIPOVI ANESTEZIJE

Za pilinge fenolom i TCA pilinge nije potrebna anestezija pošto hemijski rastvor deluje kao anestetik. Međutim, pre i tokom operacije mogu se koristiti sedativi da biste bili opušteni i da biste se osećali ugodno.

Anestezija nije potrebna za AHA pilinge pošto oni uzrokuju samo blagi osećaj bockanja tokom primene.

PILING

AHA pilinzi/tretmani: Vaš lekar naneće AHA rastvor na Vašu očišćenu kožu lica, proces koji obično ne traje duže od 10 minuta. Nije potrebna nikakva krema ili podloga nakon pilinga. U zavisnosti od jačine pilinga, možda će biti potrebni periodični tretmani dok se ne postignu željeni efekti.

Za neke pacijente biće dovoljna primena tonika za lice ili kreme na bazi AHA kod kuće jednom ili dva puta dnevno da bi se postigao željeni cilj. Plastični hirurg može dodati retin-A ili agens za izbeljivanje Vašem kućnom rasporedu tretmana. Nakon nekoliko nedelja kućne upotrebe, Vaš doktor izvršiće pregled kože da bi odredio da li Vaš režim zahteva prilagođavanje.

Fenol i TCA pilinzi: Koža se naravno prvo detaljno čisti. Nakon toga hirurg će pažljivo naneti rastvor fenola ili TCA. Možda ćete imati osećaj bockanja prilikom nanošenja piling rastvora, ali će taj osećaj ubrzo proći.

TCA piling celog lica obično ne traje duže od 15 minuta. Za postizanje željenih rezultata biće potrebno dva ili više TCA pilinga, i oni mogu biti raspoređeni tokom nekoliko meseci. Blagi TCA pilinzi mogu se ponavljati svakog meseca.

Ako je korišćen rastvor fenola, Vaš hirurg premazaće tretiranu oblast petrolejskim gelom ili prekriti vodootpornom lepljivom trakom. Kod lakših pilinga nije neophodno prekrivanje.

Za izvođenje pilinga celog lica fenolom obično je potrebno oko sat ili dva, dok piling fenolom manjeg dela lica (možda kože iznad gornje usne) može trajati samo 10 ili 15 minuta. Obično je dovoljan jedan tretman.

Hemijski rastvor može se naneti na celo lice ili na određeni deo lica – na primer, oko usta – nekada zajedno sa fejsliftingom.

Na kraju pilinga fenolom na tretiranu oblast može se naneti gust sloj petrolejskog gela.

Može se dozvoliti stvaranje zaštitne pokorice preko nove kože. Kada se ona ukloni, koža koja se nalazi ispod biće svetlo ružičasta.

NAKON TRETMANA

Nakon AHA pilinga uobičajena je pojava privremenog ljuštenja ili ispucalosti, crvenila i suve kože. Pa ipak, ove će pojave nestati kako se koža bude prilagođavala na tretman. Nakon pilinga fenolom ili TCA pilinga Vaš lekar možda će Vam prepisati blage lekove protiv bolova da bi se otklonilo svako golicanje ili pulsiranje koje ćete možda osećati. Ako je za pokrivanje Vašeg lica korišćena traka, biće skinuta nakon dan ili dva. Na tretiranoj oblasti formiraće se krasta ili perut. Da biste pomogli licu da pravilno zaraste, od ključne je važnosti da se strogo pridržavate postoperativnih instrukcija Vašeg doktora.

TCA piling takođe može izazvati značajno oticanje, u zavisnosti od jačine korišćenog pilinga.

Ako Vam je rađen piling fenolom, mogući je da lice veoma otekne. Otok Vam čak može privremeno zatvoriti oči. Biće potrebno da se neko brine o Vama dan ili dva. Možete takođe biti ograničeni na tečnu ishranu i savetovani da ne govorite puno tokom prvih nekoliko dana oporavka.

VRAĆANJE U NORMALAN ŽIVOT

Kod AHA pilinga, privremeno crvenilo, ljuštenje i suva koža koja će se javljati neće Vas sprečiti da radite ili da obavljate svoje uobičajene aktivnosti. Kontinuirani AHA tretmani rezultiraće svežijom i poboljšanom teksturom kože. Ne zaboravite takođe da je važna zaštita kože od sunca, koja prati ove blage kiselinske pilinge. Tražite od Vašeg doktora da Vam preporuči kremu za sunce sa adekvatnom UVA i UVB zaštitom i koristite je svakog dana.

Kod TCA pilinga, umerena nelagodnost i blago oticanje koje će se javljati umanjiće se tokom prve nedelje. Za oko nedelju do deset dana, biće očigledna Vaša nova koža. Trebalo bi da ste se oporavili u dovoljnoj meri da možete da se vratite svojim uobičajenim aktivnostima. Najbolje je izbegavati izlaganje suncu ako niste adekvatno zaštićeni.

Kod pilinga fenolom nova koža počeće da se formira za oko sedam do deset dana. Vaše lice će u početku biti veoma crveno i postepeno će bledeti u rozikastu boju tokom sledećih nedelja i meseci. Tokom ovog perioda od posebne je važnosti korišćenje zaštitne kreme, jer u suprotnom može doći do pojave neujednačene boje kože.

Za oko dve nedelje nakon tretmana možete se vratiti na posao i nastaviti neke od svojih uobičajenih aktivnosti. Vaša koža dovoljno će zarasti da možete da koristite šminku. (Savete u vezi sa šminkom možete potražiti od Vašeg plastičnog hirurga ASPS brošure o kamuflažnoj kozmetici.)

Nakon zarastanja koža je svetlije boje, zategnutija, glatkija i izgleda mlađe.

VAŠ NOVI IZGLED

Poboljšanje od AHA pilinga može u prvo vreme biti gotovo neprimetno. Moći ćete da primetite zdraviji sjaj Vaše kože. Uz kontinurane tretmane primetićete opšte poboljšanje u teksturi Vaše kože.

Rezultati TCA pilinga obično nisu tako dugotrajni kao rezultati pilinga fenolom. Međutim, Vaša koža biće primetno glatkija i svežijeg izgleda. Ako planirate piling fenolom, možete očekivati upadljivo poboljšanje na površini Vaše kože – manje finih bora, manje fleka i kožu ravnomernijeg tonusa. Vaši rezultati biće dugotrajni, iako neće biti imuni na efekte starenja i izlaganja suncu.

Hiljade muškaraca i žena svake godine postiže odlične rezultate pomoću ove operacije, zahvaljujući kojoj ćete i Vi biti zadovoljniji sobom i steći više samopouzdanja u kontaktu sa drugima. Međutim, ova informacija ima za cilj samo da Vam predstavi ovu operaciju – ne treba je koristiti prilikom odlučivanja da li ćete se Vi podvrgnuti operaciji, niti da bi Vam garantovala rezultat. Najbolji način da se upoznate sa mogućnostima koje bi Vama odgovarale jesu konsultacije sa dr Borkom B. Đorđevićem. Međutim, ova informacija ima za cilj samo da Vam predstavi ovu operaciju – ne treba je koristiti prilikom odlučivanja da li ćete se Vi podvrgnuti operaciji, niti da bi Vam garantovala rezultat. Najbolji način da se upoznate sa mogućnostima koje bi Vama odgovarale jeste da se konsultujete sa dr Borkom B. Đorđevićem koji će odgovoriti na Vaša pitanja, da biste danas izgledali bolje i da biste se bolje osećali!

U medijima

U-medijima

Procedure

sam-6sam-7sam-8sam-11sam-12sam-13sam-14BotoxSilikon

O nama

American Aesthetic Surgery Center u Igalu

Od trenutka kada zakoračite u naše postorije, brigu o Vama preuzeće naše ljubazno i profesionalno osoblje. Mi znamo da kozmetičke operacije za Vas mogu biti uznemiravajuće. Ne samo da ste zabrinuti za svoje zdravlje, već i za estetski ishod. Mi smo potpuno posvećeni tome da Vas smirimo i da se pobrinemo da se osećate ugodno i sigurno. Naše osoblje i...


Opširnije...

Igalo

Igalo je poznato kao turističko mesto, a zahvaljujući radioaktivnom - morskom mulju sa Blatne plaže centar je zdravstvenog turizma Crne Gore. Igalo je poznato i po neeksploatisanoj mineralnoj vodi nazvanoj "Igaljka". Godine 1930. je izvršeno ispitivanje igaljskog blata u laboratoriji poznatog francuskog lečilišta Viši, koje je definitivno potvrdilo njegovu izuzetnu lekovitost, ali tek nakon II svetskog rata, realizovani su davno...


Opširnije...

Profil lekara - Dr. Borko B. Đorđević

Dr. Borko B. Đorđević Kao istaknuti lekar u svojoj oblasti dugi niz godina, dr Borko B. Đorđević uvek je bio na čelu najnovijih dostignuća kozmetičke i rekonstruktivne hirurgije. Sa sertifikatom American Board of Plastic and Reconstructive Surgery i kao član American Academy of Cosmetic Surgery (AACS), dr Borko B. Đorđević specijalizira opštu plastičnu hirurgiju, kao i estetsku i rekonstruktivnu hirurgiju, uključujući...


Opširnije...
012

Kontakt

Dr Borko B. Đorđević

MONTENEGRO

Adresa:
Sava Ilića 5
85347 Igalo

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Telefon: +382 31 332 770
Mob:     +382 69 043 333

 

 

 

 SRBIJA

Tel: +381 11 630 20 40
Fax: +381 11 630 20 41
Mob: +381 60 042 4000

 

 USA

O 001 760 325 7777
F: 001 760 325 7474
M: 001 760 880 7558
     001 888 384 6353

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

 

Vi ste ovde: Home Hemijski piling